You are getting so very relaxed!
April 1, 2018

Vi leser om Polen del 8 av 8: Polen og Norge ( Kun teksten opplest)

Vi leser om Polen del 8 av 8: Polen og Norge ( Kun teksten opplest)

Polen og Norge
Norge har et nært politisk, militært, økonomisk og kulturelt samarbeid med Polen.
President Andrzej Duda og Agata Kornhauser-Duda var på statsbesøk til Norge 23.–25. mai 2016. Dette var det tredje polske statsbesøket til Norge. Det fø...


 

Polen og Norge

Norge har et nært politisk, militært, økonomisk og kulturelt samarbeid med Polen.

President Andrzej Duda og Agata Kornhauser-Duda var på statsbesøk til Norge 23.–25. mai 2016. Dette var det tredje polske statsbesøket til Norge. Det første statsbesøket var av president Lech Wałęsa og Danuta Wałęsa i oktober 1995. President Aleksander Kwaśniewski og Jolanta Kwaśniewska var på statsbesøk i september 2003.

Som et resultat av at Polen er en del av EØS, har landet siden 2004 mottatt EØS-midler. Polen er den største mottaker av disse midlene. 20. desember 2017 undertegnet Polen og Norge omfattende samabeidsavtaler om EØS-midler for perioden 2014–2021, se nærmere omtale i artikkelen om Polens forbindelser med Norge.

Som i 2014 og 2015 var Polen i 2016 det viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Polen er dessuten det største europeiske marked for norsk forsvarsmateriell. Cirka 300 selskaper i landet har større norske eierinteresser.

Polakkene utgjør den største innvandrergruppen i Norge. Per 1. januar 2017 utgjorde antall innvandrere fra Polen og norskfødte med innvandrerforeldre fra Polen 108 255. Innvandringen fra Polen har økt sterkt siden 2004, da Polen ble medlem av EU og en del av EØS.

 

INFO:

Det var det om Polen! Nå har vi lest Introduksjon, Geografi og miljø, Folk og samfunn, Stat og politikk, Historie, Økonomi og næringsliv, Kunst og kultur og i dag om Polen og Norge ( Her er link til video med sakte norsk og musikk i bakgrunnen) . Nå er vi helt ferdig med denne serien og i videre serier hvor vi leser sammen kommer jeg til å ha kun lyd som jeg publiserer på min nye podkast. Denne! Forresten så vil jeg gjerne ha et forslag fra deg, om hva vi skal lese neste gang. Er det noe som du er spesielt opptatt av som du kunne tenke deg å lese om på norsk? Gi meg en kommentar i kommentarfeltet under og så skal jeg ta ditt forslag opp til vurdering! Takk for i dag og kjekt å ha deg med videre. Jeg er så glad for at jeg kan være til nytte og verdi når du skal lære deg norsk.

 

********************

 

Licenses:

Musikk: Crinoline Dreams and Backbay Lounge by Kevin MacLeod (incompetech.com) Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Tekst: Lundbo, Sten. (2018, 22. januar). Polen. I Store norske leksikon. Hentet 15. mars 2018 fra https://snl.no/Polen.

Lær norsk på forskjellige språk: Ucz się norweskiego, Apprenez le norvégien, mokytis norvegų, barashada norwejiga, نارویج سیکھیں , تعلم النرويجية, lära sig norska